Ilmoittaudu mukaan Moron Safaribussiin!

Aamulehden Moron Lähiruokasafaribussi kuljettaa jälleen 40 onnekasta lukijaa maistelemaan paikallisia herkkuja. Osallistu arvontaan Moron sivuilla 7.9. mennessä ja voit voittaa ikimuistoisen makumatkan Pyhäjärven idyllisiin maisemiin!

Arvontalomake löytyy täältä!

Retkellä pistäydymme idyllisessä Vaihmalan Hovissa ja upealla perinteikkäällä Kurjen biodynaamisella tilalla, laitamme suut makeaksi Mesimestareilla ja kapuamme lopuksi nostalgisesti Iloisen Pojan Lähiruokakauppa-auton kyytiin. Luvassa taatusti hauska päivä, hyvää ruokaa ja mielenkiintoisia kohteita.

Bussiretki on osa 16.9. vietettävää Lähiruokasafaria ja valtakunnallista Osta -tilalta -päivää. Safaripäivänä tilat ja tuottajat ympäri Pirkanmaata kutsuvat vierailijoita kylään tutustumaan ruoan alkulähteisiin. Eli ei kannatta lannistua, jos arpaonni ei osu kohdalle, vaan napata talteen 14.9. ilmestyvä Moron safarikartta ja tehdä oma löytöretki herkkujen äärelle!

Lähiruokasafarin tuottajahaku jälleen käynnissä!

Lähiruokasafaria vietetään jo kuudennen kerran lauantaina 16.9.2017. Päivän ideana on tuttuun tapaan kutsua pirkanmaalaisia tutustumaan lähiruoan alkulähteisiin eli tiloihin ja tuottajiin, ja katsomaan mitä kaikkea hyvää läheltä löytyy. Safari yhdistetään valtakunnalliseen Osta tilalta! -tapahtumaan ja Aamulehden Moro on jälleen mukana yhteistyössä. Viime vuonna kävijöitä oli viitisen tuhatta, tänä vuonna pyritään totta kai entistä parempaan.

Osallistumismaksu tuottajille on 100 €.

Tuottajahaku on jälleen auki eli toivotamme kaikki kiinnostuneet tilat ja lähiruokatoimijat mukaan avaamaan ovensa kävijöille Safaripäivänä. Ilmoittautuneet pääsevät mukaan Moron julkaisemalle Safarikartalle ja muuhun Safarin viestintään. Aiempien vuosien kokemusten ja palautteiden perusteella luvassa on innokkaita ja lähiruoasta kiinnostuneita vierailijoita, hyvä myyntipäivä ja mukavia kohtaamisia.

Lähiruokasafari järjestetään osana Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanketta. Uudeksi vastuutoteuttajaksi mukaan tulee Pirkanmaan Matkailu ry, joka haluaa kehittää lähiruokamatkailua ja tuoda myös Lähiruokasafariin aiempaa enemmän matkailumahdollisuuksia. Jatkossa Pirkanmaan Matkailu ry ottaa päävastuun Lähiruokasafarin toteutuksesta ja kehittämisestä entistä paremmaksi kokonaisuudeksi.

Ottakaa yhteyttä ja ilmoittautukaa mukaan Lähiruokasafarin tekijäksi!

Yhteydenotot ja lisätiedot:
Paula Kerola
Pirkanmaan Matkailu ry
paula@matrocks.fi
p. 044 366 3636

Ruokaretki.fi tarjoaa makumatkoja lähelle

Uusi palvelu tavoittaa lähiruoasta kiinnostuneita herkkusuita valtakunnallisesti Pirkanmaa sai kunnian päästä palvelun ensimmäiseksi pilottialueeksi.

Suomen suosituin luontomatkailumedia Retkipaikka.fi on saanut rinnalleen lähiruokaan ja ruokamatkailuun keskittyvän valtakunnallisen Ruokaretki.fi-palvelun. Pirkanmaa valittiin Ruokaretken pilottialueeksi, ja edustava otos maakunnan lähiruokatuottajien ja makujen parhaimmistoa löytyy nyt palvelusta.
– Meillä on todella paljon hienoja toimijoita täällä Pirkanmaalla. Lähiruoka ja paikallinen tekeminen ovat nyt kovassa nosteessa, ja joka puolella Suomea tehdään upeaa työtä asian parissa, joten oli todella kunnia päästä mukaan mallialueeksi, iloitsee projektipäällikkö Anu Tuomola Ahlmanin vetämästä Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeesta.

Ruokaretken ideana on kertoa kuluttajille ravintoloista, kahviloista, tapahtumista ja ruoantuottajista, joilla lähiruoka on lähellä sydäntä. Visuaalisesti valloittava ja makunystyröitä kutkuttava sivusto auttaa löytämään uusia paikallisia herkkuja ja tarjoaa lähiruoan ammattilaisille yhteisen kanavan tarjontansa esittelyyn.
– Retkipaikka nousi nopeasti Suomen suosituimmaksi retkeilyblogiksi. Nyt haluamme tehdä saman lähiruoalle ja sen parissa toimiville, kertoo Ruokaretken päätoimittaja Jonna Saari.

Ruokaretken sisällön tuottaa lähiruoasta ja ruokamatkailusta innostuneiden bloggaajien valtakunnallinen verkosto. Myös lukijat voivat osallistua sivuston tekemiseen antamalla vinkkejä kiinnostavista kohteista ja tapahtumista.
– Ruoka ja matkailu liikuttavat suomalaisia varmasti yhtä tehokkaasti kuin luonto ja retkeily. Seuraaviksi askeliksi olemme suunnitelleet jo karttapohjaista sovellusta sekä Retkipaikan ja Ruokaretken yhdistävää verkkokauppaa. Retkemme on vasta alussa, nyt on hyvä hetki hypätä mukaan, kannustaa sivustojen perustaja ja vastaava päätoimittaja Antti Huttunen.

Ruokaretki.fi -pilotointi Pirkanmaalla on toteutettu osana Maaseuturahaston tukemaa Parasta pöytään Pirkanmaalta – Lähiruokaa jokaiseen päivään -yhteistyöhanketta. Hanketta hallinnoi Ahlman ja osatoteuttajina ovat ProAgria Etelä-Suomi ry Maa- ja kotitalousnaiset sekä Ekokumppanit Oy. Mukana yhteistyössä ovat Pirkanmaan Matkailu ry ja Vihreä Sydän ry.

Lähiruokasafari rikkoi jälleen kävijäennätyksensä

Viidettä Lähiruokasafaria vietettiin elokuun kolmantena lauantaina kauniissa kesäsäässä. Tiloilla ja myymälöissä kiersi päivän aikana yli 5000 lähiruoan ystävää. Tapahtumaan osallistui 28 tilaa ja tuottajaa eri puolilta Pirkanmaata.

Kävijämäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa, ja Safari on vakiinnuttanut paikkansa lähiruokatapahtumien kentällä. Tilat raportoivat tapahtuman tuoneen paljon uusia kävijöitä.

”Lähiruokasafari oli mielekäs ja kannattava tapahtuma, iloinen ja hyväntuulinen. Safari on ehdottomasti ottanut paikkansa Pirkanmaalla! Joka vuosi on tullut enemmän ja uusia asiakkaita käymään”, kertoo Pirjo Latvanen Tolvilan Kartanon lammastilalta.

Tolvilan kartanon lammaskuva_uusi
Kuva: P. Latvanen / Tolvilan Kartanon lammastila

Osa mukana olleista tiloista avaa ovensa vierailijoille vain Lähiruokasafarina ja muutamana muuna päivänä vuodessa. Monella myyntiä on kuitenkin myös tavallisena kesälauantaina. Valtaosalla tiloista kävijämäärät ja myynti olivat Safaripäivänä huomattavasti suuremmat kuin normaalina lauantaipäivänä.

Safarilla moni tila tarjosi vierailijoille maistiaisia ja tietenkin ostosmahdollisuuden. Myös kahvipannut olivat kuumana ja osalla tiloista pääsi nauttimaan lähiruokalounasta. Padassa porisivat muun muassa läpi vuoden ulkona viihtyvät villisika ja ylämaan nauta. Kasvisvaihtoehtojakin Safarilta löytyi.

pihakioski_sarkilammin-marjatila

Safaripäivänä nautittiin päiväkahveista idyllisissä ympäristöissä.

Lähiruokasafari kiittää kaikkia mukana olleita tiloja ja Safarikävijöitä onnistuneesta tapahtumasta!

Lähiruokasafarille 2016 osallistuivat seuraavat tilat ja tuottajat: http://www.lahiruokasafari.fi/tilat-ja-tuottajat/

Hyppää satulaan ja lähde safaripyöräilylle!

safaripyöräily

Safaripyöräilyt ovat Lähiruokasafarin tämän vuoden uutuus! Valitse sinua kiinnostava teema, tartu pyörää sarvista, ja lähde maistelemaan paikallisia herkkuja. Opastukset ovat maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen.

Herkuttelijan safaripyöräily 20.8. klo 10

Tervetuloa opastetulle pyöräreissulle lähiherkkujen äärelle! Maksuttomalla Herkuttelijan safaripyöräilyllä tutustumme suussa sulaviin Suojärven Suklaatilan tuotteisiin ja Peltomäki Campingissä tarjoiltaviin Taivalpohjan Angustilan antimiin.

Lähtö Keskustorilta, Vanhan kirkon edustalta klo 10. Safaripyöräilyn  pituus on noin 65 km. Opastuksesta vastaavat Kaupin Kanuunat ja Ekokumppanit.

Huom! Pakollinen ennakkoilmoittautuminen viimeistään 19.8. klo 12 mennessä Matti Pollarille, matti.pollari@tampere.fi tai p. 040 800 7800. Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 pyöräilijää!

Oma pyörä, hyvä mieli ja vettä mukaan! Myös pyörälaukku tai selkäreppu voi olla tarpeen, mikäli haluat tehdä tuliaisostoksia esimerkiksi Suklaatilan valikoimista.

Suojärven Suklaatila
Peltomäki Camping

Mallasta ja Makkaraa -safaripyöräily 20.8. klo 14.15

Tervetuloa opastetulle pyörälenkille Pyynikin Käsityöläispanimolle! Mallasta ja Makkaraa -safaripyöräilyllä tutustumme käsityöläispanimon toimintaa ja tuotteisiin. Lisäksi makkara- ja olutmaistiaisia. Opastus on maksuton.

Lähtö Keskustorilta, Vanhan kirkon edustalta klo 14.15. Pyöräilyn kesto on noin 3 tuntia. Opastuksen hoitaa Matrocks. Pyörälenkin pituus on yhteensä 14 km, ja matkaa taitetaan leppoisalla vauhdilla.

Huom! Pakollinen ennakkoilmoittautuminen viimeistään 19.8.  klo 12 mennessä Matti Pollarille, matti.pollari@tampere.fi tai p. 040 800 7800. Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 pyöräilijää!

Olutmaistelu maksetaan suoraan panimolle paikan päällä.

Oma pyörä, hyvä mieli ja vettä mukaan! Myös pyörälaukku voi olla tarpeen, mikäli haluat tehdä ostoksia panimomyymälässä.

Huomioithan, että jokaisen osallistujan on huolehdittava omasta ajokunnostaan. Safaripyöräilyn vetäjällä on oikeus ohjata pyöräilijä bussin/taksin kyytiin, mikäli osallistuja ei ole pyöräilykunnossa.

Pyynikin Käsityöläispanimo
Matrocks – Mielekkään vapaa-ajan mahdollistaja

Safaripyöräilyt järjestää Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hanke yhteistyössä Näsijärvireitin kanssa.

Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hanke saa saa rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

 

Uusia tiloja ja tuottajia mukana Lähiruokasafarissa

Lähiruokasafari kutsuu taas pirkanmaalaisia tutustumaan lähialueen ruoan ja juoman tuottajiin 20.8.2016.

Olemme tänä vuonna saaneet tapahtumaan mukaan kuusi uutta kohdetta. Yhteensä tapahtumassa on mukana on lähes 30 tilaa. Safarikohteet ovat pääsääntöisesti avoinna klo 10-16.

Vihannestori 2014

Uudet Safarikohteet

Kurjen Biodynaamisen tilan kesätorilta (Vesilahti) voi Safaripäivänä ostaa puutarhan satoa sekä tilan lampaiden villasta kehrättyä lankaa sekä lampaantaljoja. Torin yhteydessä palvelee Kurjen ekokyläyhdistyksen pop-up kahvila. Tilan eläimiä pääsee ihastelemaan laitumen laidalle.

Mantereen tilalla pääsee tutustumaan isäntäväen opastuksella ylämaankarjaan ja luomukukkoihin. Myynnissä on tuoretta laidunlihaa ja pop up-grillistä pikkunälkään kesän parhaat makkarat.

Metsärannan Liha sijaitsee Punkalaitumella. Tapahtumapäivänä myymälästä voi ostaa esimerkiksi grillimakkaroita, palveja ja viljapossun tuorelihaa. Ota kylmälaukku mukaan!

Punkalaitumella kannattaa vierailla myös Mäki-Laurilan Tilalla. Tule laidunkierrokselle katsomaan parin kilometrin päähän emoja ja vasikoita sekä hiehojen laumaa. Safaripäivänä myynnissä monenlaisia lihatuotteita, joista myös maistiaisia. Myynnissä myös makkaraa suoraan grillistä.

Tamperelaisessa Pyynikin Käsityöläispanimossa voit tutustua panimon toimintaan. Opastetut kierrokset tasatunnein klo 10, 11, 13, 14 ja 15. Myymälästä voit ostaa käsityöläispanimon tuotteita mukaan.

Strutsitila Syrjynen Pälkäneellä toivottaa safarikävijät tervetulleeksi pientä pääsymaksua vastaan erikoiseläintilalle. Kahvilassa myynnissä tuoreita, paikan päällä leivottuja herkkuja. Myymälässä tilalla kasvanutta strutsin ja highlanderin lihaa, kananmunia, ihon hoitoon käytettävää strutsiöljyä, strutsinsulkapölyhuiskuja ja paljon muuta!

Kaikki Lähiruokasafarin tilat ja tuottajat näet täältä.

Arvonta Moron bussireissulle käynnissä!

Aamulehden Moro arpoo taas 40 onnekasta Safaribussin kyytiin.  Arvonta päättyy 11.8. klo 12. Osallistu täällä!

Tämän vuoden safaribussi suuntaa taianomaiseen Seitsemisen kansallispuistoon. Matkaa taitetaan Matrocksin Lähiruokamatkailevan Matti-bussin kyydissä lauantaina 20. elokuuta. Ainutlaatuisessa, liikkuvan saniteettitilan taidenäyttelyssä voi matkan ajan tutustua Aamulehden Outo Valo-stripeistä tutun Martti A. Vasamaan kollaasiin. Matkaa tehdään leppoisasti hyvän mielen luontonoita Liisa Tyllilän opastuksessa.

Menomatkalla piipahdetaan Seitsemisen luontokeskuksessa. Koveron perinnetilalla pääsee kokemaan aitoa ja alkuperäistä maalaistunnelmaa ilman sähköä ja vesipumppuja. Tutustutaan tilan eläimiin ja nautitaan Helvetinportin kotitilan villisikakeittoa sekä Katin kotileipomon leipää vanhan pirtin tunnelmassa. Kasvissyöjille on varattu kasviskeittoa.

Lähiruokalounaan jälkeen jalkaudutaan Seitsemisen luontoon, joka on ollut kautta aikojen marjastajien ja sienestäjien suosiossa – varsinainen aarrealue, josta vietiin raaka-ainetta saavikaupalla Pyynikin limonaditehtaalle.

Oppaana toimiva luontonoita kertoo senkin, mitä muuta syötävää metsistä ja niityiltä löytyy kuin marjoja ja sieniä. Kesäisestä luonnosta voit kerätä oman teesekoituksesi, salaattisi, monien ruokien syötävät koristeet ja löytää vaikka ne salaisen lemmenlääkkeen ainekset!

Paluumatkalla poiketaan Särkilammin marjatilalla, jossa nautitaan kahvit kera herkullisen marjapiirakan. Tilalla on mahdollista tutustua pellavaan, sen hyötykäyttöön ennen ja nyt. Pellavaa voi myös kerätä mukaan pikkurahalla kodin koristeeksi. Satotilanteen mukaan tarjolla mahdollisesti myös vadelmia, mustaherukkaa, hernettä ja omenoita

Etsimme tuottajia mukaan Lähiruokasafariin

Pirkanmaan Lähiruokasafari 20.8.2016.

Karitsat

 

Paikallisen ruoan ja juoman tuottajat, tervetuloa mukaan Lähiruokasafariin! Tapahtuma toteutetaan tänä vuonna jo viidettä kertaa yhteistyössä Aamulehden Moron kanssa. Päivän suosio on ollut tasaisessa kasvussa. Viime vuonna avoinna olleilla noin 30 tilalla kiersi yli 4000 kävijää.

Tapahtumapäivänä alueen tuottajat avaavat porttinsa kävijöille ja järjestävät monenlaista mukavaa ohjelmaa, maisteltavaa ja kokeiltavaa.

Tuottajien ilmoittautuminen päättyy 20.7.  Parhaan näkyvyyden saavuttamiseksi suosittelemme ilmoittautumaan hyvissä ajoin.

Ottakaa yhteyttä, niin lähetämme teille lisätietoa ja osallistumisohjeet.

Yhteystiedot:

Leena Karppi, Ekokumppanit Oy
leena.karppi(a)tampere.fi tai 040 674 3915 

Kiitos kaikille hienosta Safarista!

Neljättä Lähiruokasafaria saatiin viettää erinomaisen hienossa poutasäässä ja sen siivittämän päästiin myös uuteen kävijäennätykseen! Reipas 4000 henkeä seikkaili lähiruoan lähteillä ja moni tila yllättyi iloisesti kävijämäärästä. Tunnelmia Moron bussiretkeltä voi katsella Moron julkaisemasta kuvagalleriasta ja omia safarikuvia saa ehdottomasti jakaa myös Safarin Facebookiin. 

Tästä on hyvä jatkaa kohti Safarin viisivuotisjuhlia ensi vuonna, kiitos ja muistakaa lähiruokailla myös tällä välin!